U bent hierHome > Muziek > Eurovisie songfestival

During corona we open up again

by pdh-artwork 18/05/2021

In 2019 won Duncan Laurence, na 44 jaar, het Eurovisie song festival met het nummer “Arcade”. Tijdens de puntentelling werd het een spannende strijd tussen Nederland en Zweden. Dankzij de televoters kreeg Nederland 261 punten erbij waardoor Duncan Laurance uiteindelijk met 492 punten het songfestival won.

In 2020 zou Nederland dus het gastland zijn en werd Ahoy, Rotterdam gekozen voor de locatie.
Dit keer zou Jeangu Macrooy Nederland vertegenwoordigen met het nummer “Grow”.
Het festival werd echter afgelast vanwege de uitbraak van de Corona pandemie.
Het Nederlandse productieteam organiseerde wel een alternatieve show: “Shine A Light”, om de artiesten en liedjes te eren. Na deze show werd bekend gemaakt dat Jeangu Macrooy alsnog in 2021 mocht aantreden, maar wel met een nieuw liedje: “Birth Of A New Age”, omdat het liedje van 2020 niet meer toegestaan was.
Lange tijd was het voor de deelnemende landen op het Eurovisiesongfestival verplicht om in de eigen taal te zingen. De meeste Nederlandse inzendingen (39) zijn dan ook vertolkt in het Nederlands. Tussen 1974 en 1976 bestond er een vrije taalregel en kozen de Nederlandse deelnemers voor het Engels. Sinds de vrije taalregel in 1999 heringevoerd werd, heeft Nederland steeds Engelstalige liedjes naar het songfestival gestuurd. “Birth of a new age” bevat, behalve Engels ook regels in het Sranantongo.

Nederland heeft praktisch altijd meegedaan aan het Eurovisiesongfestival. Slechts vier keer was Nederland er niet bij. In 1985 en 1991 nam Nederland niet deel aan het Eurovisiesongfestival omdat het evenement werd gehouden op 4 mei, de dag waarop in Nederland de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt. Het werd niet passend geacht op deze datum ook verwikkeld te zijn in een wedstrijd voor amusementsmuziek.

eurovision
Wist je dat...
DuncanLaurence
  • Duncan Laurence in 2017 afstudeerde aan de Rockacademie.

  • mee deed aan het vijfde seizoen van The voice of Holland en de finale bereikte.

uitslag songfestival-2019Jeangu
  • Jeangu een tweelingbroer heeft die Xillan heet en ook erg muzikaal is.

  • Jeangu de rol van Judas speelde in The Passion 2018.

And the winner is...
by pdh-artwork 22/05/2021