You are here > Home > Topics > Roken

Roken

Eindelijk stoppen met die sigaret! #05
by pdh-artwork 25/10/2020

Dat roken slecht is voor je gezondheid weten we allemaal, als je eerlijk bent. En vooral ook als je zangeres bent. Whitney Houston deed het ook, maar jaren later was haar stem helemaal verroest en waren de hoge tonen een kwelling. En als jij, als zangeres nog rook, volg dan de strijd van het stoppen met roken.

Eigenlijk wilde ik op 1 oktober beginnen, maar door een miscommunicatie met de doktersassistent, werd het uiteindelijk 26 oktober. Ik kreeg van de arts een recept voor nicotinepleisters, 14 stuks om mee te beginnen. Elke dag plak je een pleister op je arm, die in 24 uur 7mg nicotine via de huid afgeeft. De eerste seconden veroorzaakt de pleister een jeukerig gevoel, maar na een paar minuten ebt dit weg. De eerste dag viel het mee, het was meer een wedstrijd van volhouden en niet roken. De dagen die daarop volgden werden toch wat moeilijker. De drang naar een sigaret werd steeds groter. Elke keer wilde ik naar de tuin lopen (ik rook nooit binnenhuis) om een sigaret te roken. Maar ik had niet eens sigaretten. Bij de start heb ik er wel voor gezorgd, althans mijn zoon, dat de sigaretten werden weggegooid.Wat ik heel erg vervelend vind zijn de afkickverschijnselen die ik ervaar. Zoals een verstopte neus, lichte hoofdpijn en het voortdurend koud hebben. Ook moet ik de hele dag aan sigaretten denken. Vandaag geef ik mezelf het cijfer 4.
Ik ben nu een weekje verder. Geweldig gewoon, ik heb een week niet gerookt! Omdat ik toch nieuwsgierig ben naar hoeveel ik bespaard hebt, qua kosten, heb ik de app QuitNow geïnstalleerd op mijn mobiel. Daarop kan je dan bijhouden hoeveel dagen je niet rookt. Om eerlijk te zijn geeft dat mij nu een soort houvast. Wanneer een dag voorbij is en ik zie op hoeveel sigaretten de teller staat, dan krijg ik daar een ongelooflijke boost van. Dat geeft me de kracht en motivatie om door te gaan. Na zo’n weekje zonder sigaretten merk je wel dat je ademhaling normaliseert en je smaak- en reukzin terugkeert. Maar de drang om te roken is er nog steeds. Die is zó sterk dat ik er soms een beetje gek van wordt. De dokter stelde voor om anders te denken zoals; Wat goed dat ik weer een dag niet heb gerookt, want het is niet goed voor je gezondheid. En als ik niet meer rook leef ik in ieder geval gezonder. Ik ben dus voortdurend bezig te zoeken naar afleiding. Maar in mijn geval is dat best moeilijk omdat ik ook lichamelijke klachten heb, die nu erg worden versterkt....Ik probeer veel water te drinken om een vol gevoel te krijgen, anders ga je ontzettend veel eten. Vandaag geef ik mezelf het cijfer 5.

05/11/2020

Vandaag ben ik precies 10 dagen geleden gestopt met roken. Volgens de app heb ik 86 sigaretten vermeden, € 32,00 bespaard en heb ik een tijdwinst van 08:36. Ook staat er in de app dat ik geen fysieke afhankelijkheid van nicotine meer heb. Om eerlijk te zijn had ik vanmorgen nog even de gedachte aan een sigaret, maar s’ middags was dit verdwenen. Dus moet ik onderkennen dat ik vandaag beter ben door gekomen. De trek naar een sigaret wordt steeds minder. Alleen de verstopte neus en hoesten wil maar niet stoppen. Volgens de arts komt dit door een schoonmaakactie van de longen en de slijmvliezen in de neus. De vuiligheid van al het roken verlaat op die manier het lichaam. Vandaag geef ik mezelf het cijfer 7

16/11/2020

Ja, ja, het gaat de goede kant op! Al 21 dagen niet gerookt. Sommige dagen waren wel moeilijk de afgelopen dagen, maar d.m.v afleiding ben ik de dagen doorgekomen. Het hoesten is gelukkig nu ook gestopt. Want als je in de supermarkt last krijgt van kriebelhoest, dan kijkt iedereen je geïrriteerd aan. Men denkt direct dat je het coronavirus verspreidt. Mijn neus is ook niet meer verstopt, maar omdat je nu alles beter kan ruiken, loert het niezen om de hoek. Ik woon namelijk aan een drukke weg met veel autoverkeer waardoor je nu pas echt de vele uitlaatgassen ruikt. Ik heb er nooit echt bij stil gestaan, maar het is inderdaad een hele vieze lucht. Je zou alleen maar om die rede willen verhuizen. Maar ja, dat is iets voor later. Voor nu ben ik al 21 dagen gestopt. Op naar een maand!

VOLG DE STRIJD VERDER
MIJLPALEN
stop met roken

Als je 21 dagen gestopt bent, dan levert het je een mijlpaal plaatje op. Je kunt er een hoop verdienen. Het enigste wat je moet doen is niet roken.

mijlpaal